Vår resa genom Australien i backspegeln

Det började skakigt. Som vi skrev i ett tidigare inlägg insåg vi redan första natten att vi inte kommer att kunna sova hela familjen i campervanen och vi övervägde att åka tillbaka till Cairns och lämna in den. Men vi gjorde inte det. Vi satte ett nytt mål - att vi skulle i alla fall klara av att åka till Brisbane, som är lite drygt halvvägs. Sen fick vi se. Cairns-Sydney är drygt 250 mil, eller från Kiruna till Ystad och sedan upp till Östersund igen. Det är ganska långt.

Man kan dela in resan i tre delar och den första tredjedelen är magisk. Det är ett tropiskt landskap med höga berg, palmer, turkost vatten och banan- och mangoodlingar överallt. Det är dock ganska långt mellan varje tätort, ungefär fyra timmar, och vägarna är små och guppiga. Huvudmålet för den delen var Airlie beach med paradisöarna, Whitsunday islands, och det turkosa vattnet. Det var verkligen lika bra som vi hoppats på, trots skyhöga förväntningar.

Efter Airlie beach väntar ganska lång resväg till nästa mål - Noosa. Vi hade hoppats på att även åka ut på Fraser island. Tyvärr kom vi dit mitt i spring break, så det var helt fullbokat då, men om man har möjlighet tror jag verkligen att man ska åka dit! Vi är lite ledsna för det, men ser det mest som en anledning att få åka tillbaka… Här blir landskapet helt annorlunda. Det är nästan som att åka genom en savann. Det är torrt, stora fält och man åker genom stora ödemarker. Vägarna blir dock hela tiden lite större och lite bättre. Även Noosa blev en höjdpunkt på resan. Vi älskade verkligen det stället. Mysiga områden, fina miljöer och en skön stämning helt enkelt.

Med Noosa inleds också Sunshine coast och den skönaste delen på hela resan. Här är det tätt mellan ställen som vi skulle vilja stanna på. Det blir minimalt med bilåkning och det mesta av tiden spenderas genom att utforska nya stränder, vatten och städer. Det är svårt att välja vart man ska stanna, men jag är så glad att vi valde Caloundra. En så mysig lite ort, där vi till och med fick se valar ute i havet! Sedan bryts strandlunk mot storstad, eftersom Brisbane ligger näst på tur. En stad vi också fattade tycke för och tycker att man väl kan planera in tre dagar, om man har tid.

Söder om Brisbane ligger Gold coast och här byts de lite mer lyxiga strandhaken ut mot barer, nattklubbar och surfare. Vi hade tänkt att det lät ganska nice, men insåg ganska snabbt att vi inte ingick i den målgruppen. Fantastiska stränder här innebär ju högre vågor desto bättre, och därmed inget för oss. Så i Surfers paradise och Byron bay hängde vi mest i poolen på boendet, vilket passade bra med det lågtryck som passerade över Australiens östkust då.

Sista tredjedelen är en ganska lång väntan på Sydney. Vi hade tänkt att köra sträckan på 3 dagar och ta in på motell längs vägen. Men när det väl var dags var vi så trötta på sunkiga vägmotell, att vi bestämde oss för att köra på bara en natt. Så tillslut kom vi fram till Sydney, denna vackra, storslagna och vänliga stad som vi trivs så bra i. Det är helt sjukt att vi är här nu, men vi gjorde det och vi är SÅ glada för att vi gjorde det!

Vi körde hela sträckan på 30 dagar, en del gör det på 15 dagar, men då blir det väldigt mycket bilåkning. Vi valde att välja ut 5-6 huvuddestinationer som vi stannade 4 nätter på och sedan blev det en del nätter på vägen för att resvägen inte skulle bli för mastig. Vi hade lite luft i systemet den sista veckan, mest för att vädret var dåligt, annars känns det som en lagom tid. Om vi bara skulle bo en natt bokade vi oftast billiga motell, för 600-800 kr/natten. Helt ok om man bara ska sova och sedan köra igen. Skulle vi stanna längre bokade vi lägenhetshotell med 2 sovrum så att vi kunde laga egen mat, tvätta och lägga barnen i eget rum. Barnen har tyckt att det har vart jättespännande att bo på olika ställen och inte tyckt att det har vart jobbigt alls. De pratar ofta om ställen vi tidigare varit på som “där vi hade våningssängen med tv”, “där poolen var så kall”, “där vi hade de fina kuddarna med valar på” eller “där vi hade en övervåning”.

Vi gjorde en grovplanering innan vi åkte, men med några dagars flexibilitet, och vi bokade boende två dagar innan vi anlände för att kunna vara flexibla. Funkade hur bra som helst, men det kan vara värt att kolla upp när Australiensarna och Nya Zeeländarna har skollov, för då åker alla uppåt för värme och sol och det blev genast svårare att boka i sista sekunden.

Det bästa har varit att ha levt så nära varandra under den här tiden. Att lösa vardagsproblem tillsammans, att inte ha en aning om vart man ska sova när börjar åka på morgonen och att se så mycket av ett så stort land. Men det har också vart intensivt och mycket av allt. Man blir trött av att leva nära, både barn och vuxna, och det är svårt att hitta tid för sig själv. Men herregud vad vi har lärt oss mycket om oss själva och varandra. Australien är verkligen ett helt fantastiskt land att upptäcka med hela familjen och jag är så glad att vi totalt nästan spenderat 2 1/2 månad här. Hoppas att ni är fler som blir sugna på att semestra här!

Allt startade i Cairns - älskar denna stad

Allt startade i Cairns - älskar denna stad

Reserutten - här ser vi alla våra 14 stopp längs vägen

Reserutten - här ser vi alla våra 14 stopp längs vägen

Fitzroy Island - vår första utflykt från Cairns

Fitzroy Island - vår första utflykt från Cairns

Vår Campervan

Vår Campervan

Airlie Beach

Airlie Beach

Infinity poolparty - Airlie Beach

Infinity poolparty - Airlie Beach

Whitehaven Beach - utanför Airlie Beach, no words needed.

Whitehaven Beach - utanför Airlie Beach, no words needed.

Hamilton Island - kanske det mest magiska vattnet du sett?

Hamilton Island - kanske det mest magiska vattnet du sett?

Noosa Main Beach - Springbreak

Noosa Main Beach - Springbreak

Caloundra - en doldis men vilken pärla!

Caloundra - en doldis men vilken pärla!

Brisbane by night

Brisbane by night

Dreamworld - Gold Coast

Dreamworld - Gold Coast

Byron Bay - Main Beach

Byron Bay - Main Beach

Oväder i Sydney

Oväder i Sydney

Sista destinationen i Australien - vårt slutmål. Sydney!

Sista destinationen i Australien - vårt slutmål. Sydney!