Behålla, sälja eller hyra ut bostaden?

Ett stort beslut handlar om vad vi ska göra med vårt hus under tiden vi är borta. Det första alternativet, att behålla huset under resan, tog vi bort ganska snabbt. Även om vi bor i ett litet hus utanför Stockholm och betalar ganska lite för det per månad blir ändå kostnaden för att låta det stå tomt för stor för att vi ska ha råd att åka. 

Så då funderade vi på att undersöka om det gick att hyra ut hemmet. Det var flera som tipsade oss om hemsidor som långtids-hyr ut till företag eller liknande. Vi bor utanför stan, men har ganska nära till Arlanda, vilket gjorde att det skulle kunna bli aktuellt. Då vi inte kan gå i god för några av de sidorna vi tittade på (det känns väldigt viktigt att det är ett seriöst företag bakom) så länkar vi inte till de vi kollade på. Google is your friend! =) Vi kollade också snabbt på om vi skulle hyra ut med AirBnB, men insåg snabbt att det skulle bli för mycket jobb, för osäkert med beräkning av inkomst och risk för att huset skulle misskötas med så många hyresgäster under tiden vi var borta. Sedan hade vi ju ändå behövt tömma huset på personliga och värdefulla saker och förvara dem någonstans. 

Sedan började vi fundera på vad som händer om vi skulle sälja huset. En jätteläskigt tanke först. Vi köpte huset som en nyproduktion 2011 och flyttade in helt själva utan barn. Så alla våra barn har vuxit upp i det här huset och det är den tryggheten de känner till. Men det betyder också att huset, som först var lite stort åt oss, nu har blivit lite litet. Vi bor på en jättefin gata med många barn i samma ålder och vi är till mångt och mycket nöjda med huset. Men vi hade ju sedan innan konstaterat att vi måste göra något åt våra pendlingstider - antingen byta hem eller byta jobb. Och när man lägger till tanken på att kunna stryka alla kostnader man har för att bo (vilket är nästan hälften av alla kostnader vi har) och vad mycket mer resa vi kan göra för de pengarna, så bestämde vi oss att försöka sälja huset. Marknaden för bostäder i Stockholm är ju lite upp och ned nu, så vi får väl se om vi får det sålt för det vi vill, men nu har vi bokat tid med mäklare i alla fall.