Ang obligatorisk förskoleklass

Som vi skrev tidigare har det, olägligt nog för oss, precis kommit en ny lag som gör förskoleklassen obligatorisk från och med augusti i år - precis när vår stora tjej ska börja. Vi var väldigt oroliga över om vi skulle kunna genomföra resan alls och hur vi skulle göra om kommunen sa nej till att åka. Hur som helst. Vi ringde upp kommunen och berättade om vår situation. I andra änden var en jättegullig tjej som berättade att detta var nytt även för dem, så de hade inga klara rutiner klara än. Jag tänkte mig att man skulle kunna ansöka om dispens, eller att man skulle kunna få gå med i en klass och läsa in kurslitteraturen på egen hand under resan samtidigt som man hakekontakt med klassen, men det fungerar inte så i Sverige, berättade hon.

I många andra länder är det vanligt med sk Home schooling, dvs att föräldrarna (eller någon annan) tar ansvar för att lära barnen det de skulle lärt sig i skolan, men det begreppet finns inte i Sverige. Inte heller kan man ansöka om dispens om det inte finns fysiska eller psykiska skäl till att hon inte kan ta sig till skolan. Vid en längre utomlandsvistelse kan man fortfarande fullgöra sin skolplikt via Svenska skolan som finns utplacerade på vanliga semesterorter och som utgår ifrån varje elevs förutsättningar och behov.

Vi ska ju dock resa runt, så det var inte heller ett alternativ för oss. Tillslut hittade hon en paragraf i skollagen som säger att om barnet spenderar mer än fyra månader utomlands så upphör skolplikten tills man kommer tillbaka igen. Då anmäler man helt enkelt att man är i Sverige igen och blir placerad i en klass. Enda risken man tar då är att det är fullt i den klass man skulle vilja gå och blir placerad i en annan, om man ex kommer hem mitt i terminen. Hon rekommenderade oss också att kolla med läraren och Skolverket vilken kurslitteratur de använder, köpa den och gå igenom den under året, för att inte hamna för långt efter. Kommunen sa att vi hade ju inte behövt kontakta dem innan vi reste, men om vi hade gjort så hade Juni fått "Frånvarande" markerad hela första året som sedan följt med under skolgång, vilket ju inte är så kul.

SÅ skönt att hon slipper gå om eller straffas på annat sätt. Vi är ju övertygade om att hon kommer att lära sig SÅ mycket mer om så mycket annat under resan och att hon redan så gott som kan läsa, räkna och skriva, så vi tvivlar inte på att vi gör rätt som tar henne ut ur det svenska skolsystemet för resan, men det känns ändå lite extra i magen när man fattar beslut som berör barnen på så många sätt.

Penny Nygren