Hur vi förbereder barnen

Säljer vi alla dem också? Nej det gör vi inte. Inte alla. Vi har börjat att prata med dem om resan nu, eftersom nu vet folk att vi sålt vårt hus och vi har berättat att vi ska ut och resa i höst. Så många barn, och vuxna, vänder sig främst till Juni och frågar vad hon tycker om att vi ska ut och resa, om att vi har sålt vårt hus, om det inte ska bli jobbigt att säga hejdå till alla sina kompisar och berättar att de är ledsna för att vi ska vara borta så länge. Säkerligen i all välmening, men det blir lite mycket för en sexåring att bära på sina små axlar. Jag önskar så att de pratat med oss vuxna istället så hon kunde få vara fri i sina egna tankar.

Vi har berättat att vi ska ut och resa och åka på ett stort äventyr med hela familjen. Att någon annan ska bo i vårt hus nu, att när vi kommer hem ska vi bo någon annanstans och att de får nya rum då. Vi tittar också tillsammans på youtube och på filmer om Bali och Australien och än så länge är det djurlivet och surfingen som lockar mest. Det är kul att ge dem en målbild dit vi ska, men än är det fortfarande så länge kvar, flera månader, så vi försöker ändå att fokusera mest på här och nu.

De har fått varsin flyttkartong att plocka ner vad de vill spara till sitt nästa rum och de har själva fått lägga saker i hus-loppis-lådan där sådant hamnar som något annat barn kan ha större glädje av. Vi har också berättat att alla de pengar de får in på att sälja sina saker ska de få använda till sitt nya rum och att skaffa saker dit. När de har sålt nåt åker därför en peng ner i spargrisen och de ser hur den växer.