Tack Langkawi!

Då har vår resa till Langkawi kommit till sitt slut och det är dags för oss att lämna ön och Malaysia. Det blev ju en resa som vi bokade väldigt kort inpå, eftersom vi valde att inte åka till Bali som planerat, så vi visste i princip ingenting om resmålet när vi kom dit. Men nu vet vi mer!

Langkawi är en ö som ligger utanför Malaysias västkust och som gränsar till Thailand. Många åker över hit från Thailandssidan med båt för att förnya sitt visum och få 30 nya dagar i Thailand och det är sluthållplatsen på den populära Andaman-rutten där det går båtar till några av Thailands finaste paradisöar. Nu i augusti är det mitt i den blöta halvan av året (likt Thailand), så vädret kan variera mycket och det kan komma stora mängder regn. Förutom ett par nätter med regn och åska var dock detta inget vi märkte av alls. Det var snarare skönt att det var lite disigt, för de dagar med klarblå himmel vi hade gick det knappt att vara ute i solen alls.

Det finns två huvudstränder lång västkusten - Cenang beach som är den stora med mycket vattensport och aktiviteter. Själva pratar de nästan alla illa om den stranden som de menar har blivit som Thailand. Lite längre ner ligger Tengah beach som vi förstått det som var lugnare och mysigare. Det kan vara bra att veta att det nästan inte finns några restauranger alls längs stranden, så om man reser med små barn är det värt att plocka med sig lite extra mellisar, eftersom man ofta får gå en bit för att äta lunch. Många större och lyxigare resorts ligger också längs stranden och där får man inte ens passera om man inte bor på området, vilket gör hela strandlivet lite meckigare än vad man är van vid i exempelvis Thailand.

Vi bodde på La Pari Pari, i en egen liten stuga, en bit från den mindre stranden Tengah. Det boendet kan vi verkligen rekommendera! Superfina stugor, bra mat (testa deras Laksa-soppa!), härlig personal och en liten pool, inget fancy men barnen älskade den. Tengah beach ligger dock en ganska bra bit (kanske 300 m) med barn att gå och där kunde vi inte bada alls, pga för höga vågor och en masa para-gliding aktiviter. 

Vi hängde på Cenang beach 2 dagar. Första dagen steg vattnet och vågorna jättemycket, så barnen kunde inte bada då heller men så fick vi tips om att åka så långt norr ut på Cenang beach vi kunde, där skulle det vara lugnare både med folk och vågor. Vi åkte dit en em och då var det verkligen perfekt! Strandhäng med jättefin strand och jättefint vatten. Det kanske är lugnare generellt i vattnet under den torra delen på året, men det var svårt att hitta bra stränder för barnen att bada på.

Vi gjorde en utflykt till norra delen och den strand som skulle vara finast - Tajung Rhu beach. Efter en taxi-resa på ca 45 min kom vi till en jättefin strand men det var vakter överallt som sa åt oss att vi inte fick gå någonstans om vi inte bodde på hotellet där och det fanns ingenstans att hyra solstolar. Vi fick tillslut komma in på ett hotell om vi åt lunch där, vilket vi gjorde, men sen fick vi lämna igen. Stranden var fin och barnen provade att bada, men man fick hålla i dem eftersom det var ganska starka underströmmar i vattnet.

Sammanfattning av vår vecka på Langkawi med barn: Langkawi har jättefina stränder, men det är svårt att bada med barn. Ett boende med pool är nästan ett måste för att kunna svalka av dem i värmen. Det är också väldigt skitigt, det byggs överallt, lite meckigt att röra sig på gator med vagn och svårt att hitta bra mat och varor att handla hem. Bokar man ett bra boende och trivs med att stanna där större delen av tiden funkar det jättebra och eftersom ön är liten går det också enkelt att ta en taxi, med appen Grab, och göra utflykter. Men ön är väldigt vacker med mycket regnskog, fina stränder och bra vatten. Det kan vara svårt att hitta blöjor, mellisar till barnen och andra bra-att-ha-saker, vilket kan vara bra att veta. Det tog oss tre dagar att hitta till en affär som var stor nog att ha blöjor och ytterligare en dag att hitta en butik som sålde frukt. Så vi levde på nudlar i kopp (som på studenttiden) den första tiden - vilket tack gode gud våra barn tyckte var jättegott! =) Malaysia är dock väldigt billigt land att vara turist i. Jag tror att våra middagar för 4 inkl dryck och någon öl nästan alltid hamnade runt 250 kr.

Boende: La Pari Pari
Stränder: Cenang beach, Tengah beach, Tanjung Rhu beach
 

Langkawi
La Pari Pari
La Pari Pari - Langkawi
Beach breakfast
Langkawi beach
Langkawi