1 månad på resande fot - detta har vi lärt oss

Idag för en månad sedan satt vi på Arlanda med resfeber och undrade vad vi hade gett oss in på. Idag vet vi lite mer om att vara en familj med 3 små barn på resande fot. Vi har upplevt höga toppar och djupa dalar under den här månaden och sammanfattningsvis skulle man kunna säga att man lever väldigt mycket varje dag, när man rycker upp sig själv ifrån sin vardag och försätter sig i en situation som man inte är van vid. Det känns som om det var väldigt längesen vi var där på Arlanda helt enkelt för att vi har upplevt så mycket.

Vi har varit i 4 länder, rest med 7 flighter och bott på 9 olika ställen. Vår reseplanering har ändrats ganska mycket mot grundplanen och vi har bokat av, om och nytt både flyg, destinationer och boende. 

Här är några av våra lärdomar hittills:
- Boka inte boende mer än 3 dagar innan och boka inte för många nätter på en gång. Vi har bokat om eller av i princip alla boenden vi bokade på förhand, för att saker ändrades eller för att boendet inte kändes bra när vi väl kom. 
- Lägg extra pengar på att boka allt ombokningsbart. När jordbävningen på Bali kom kände vi direkt att vi ville lämna ön och kunde då boka om både boende och flyg, både datum och destination, utan kostnad.
- Lägg pengar på boendet, spara pengar på maten. Ungarna älskar nudlar, pasta, soppa, mackor och äter ändå mer av det än när vi lyxar oss med hel middag på restaurang.
- Allt är dyrare än man tror. Att åka med en större budget än man planerat för är nog den största frihetskänslan av allt. Att kunna ta in på ett lyxhotell i 3 nätter för att man känner för det, eller att kosta på sig en extra upplevelse vid Stora Barriärrevet är värt så mycket! Vi åker ju för att uppleva och leva, inte för att hålla hårt i pengarna och snåla (som vi gör i 95 procent av tiden).
- Barnen anpassar sig lätt och klarar det mesta. De känner när vi är trygga och mår bra och då är de det också.
- Det är viktigt att våga sluta turista och börja hitta en vardag. Vi är inte riktigt där helt än, men det är superjobbigt att hela tiden känna att man måste se och uppleva allt när man kommer till ett nytt ställe. Att bara vara hemma och chilla någon dag är viktigt för alla för att kunna hämta energi igen.
- Resdagar är jobbiga. Det är inte flygen som är värst, de klarar barnen jättebra, det är all väntan innan och efter till immigration, säkerhetskontroller och annat som är jobbigt. Vi reser hellre sällan och långt, än ofta och kortare.
- Första natten på ett nytt boende är alltid lite spänd och läskig, innan man hittat rutiner och nya vanor.
- Man behöver inte veta och kunna allt själv. Alla vi mött på resan har velat hjälpa, tipsa och delar med sig av sina erfarenheter. Folk är så himla snälla och gulliga och tillsammans löser man det mesta.

De 3 bästa köpen till resan har vart:
Ryggsäckarna
från Osprey - hållbara, sköna, snygga och klarar allt!
Resevagnen Yoyo+ från Babyzen - maken till lättare och smidigare vagn finns inte.
Packpåsarna - alla i familjen har sina kläder i egna påsar med egen färg - otroligt lätt att hitta och hålla ordning.
 

shop.jpg
lagoon.jpg
Juni.jpg
caar.jpg
Charlie_lilla_Coco.jpg
jump.jpg
hug.jpg