Allt började med Fredrik Härén...

I somras träffade jag (Lina) författaren och föreläsaren Fredrik Härén. Jag och min kollega Helena åkte ut till hans ö för att intervjua honom till vår podcast Life with kids. Det blev ett möte som förändrade mitt och Helenas liv och som gjorde att vi gjorde förändringar i de prioriteringar vi valt att leva efter direkt. Jag kände direkt att jag hade tappat fokus på barnen i mitt liv, att de ju är det viktigaste jag har och att de behöver mig nu när de är små. Att jag blivit en mamma jag inte ville vara - stressad, pressad, för mycket runt mig hela tiden och jag suckade eller blev irriterad så fort något av barnen inte gjorde som jag hade planerat. En oskön mamma helt enkelt. Men Fredrik fick mig att tänka om och tänka rätt.

Han förespråkade något han själv kommit på och kallade för föräldrapension. Han menade att det är ett systemfel när allt ska trängas in och få plats under de år barnen är små medan när vi är gamla och går i pension får vi överflöd av tid, men vad är den värd då om vi inte har råd, möjlighet eller lever ett spåpass socialt liv att vi kan ta tillvara på den? Så om vi lånar lite tid och pengar från den tiden (genom att vi kanske jobbar några år till) och använder den nu, när vi behöver den mer, så borde livet bli mer jämnfördelat över tid? En tanke vår familj köpte rakt av.

Robban, som bara ett par veckor tidigare, berättat att hans stora sorg i livet är att han aldrig reste eller bodde en längre tid utomlands när han var yngre, blev så glad att han började gråta när jag kom hem och berättade om mitt möte med Fredrik. Det var inget snack om att vårt liv skulle ta en annan riktning ifrån den dagen. Frågan var bara vart man började...

Vill man lyssna på Life with kids intervju med Fredrik kan man gör det här eller så kan man lyssna på Fredriks sommarprat från 2008 här.

Teo-Haren-1.jpg