I min kameraväska

Viktigt för oss är att vi dokumenterar denna resa på ett bra sätt. Både för resebloggen, men såklart också för vårt eget bruk. Vi vill kunna se tillbaka på vårt livs äventyr med filmer och bilder från varje ställe. Eftersom jag (Robban) jobbar med foto/film i mitt jobb har det vart extra kul för mig att optimera väskan med kamerautrustning. Egentligen hade jag velat ha med mig mer, men detta är det jag fick plats med.

camerabag.jpg
camera_bag_az (kopia).jpg

A) Canon 5D, mark II. Denna kamera har ett gäng år på nacken är mitt främsta arbetsverktyg. Aldrig en dag utan att den är med. Alla bilder som lagts upp är tagen med denna. Går hur bra som helst att även filma med denna. Dock blir det rätt skakigt som att jag ej har ett stativ med mig. Dessutom är fokus helt manuellt när man filmar vilket gör det rätt klurigt att få till det bra. Jag tillhör dock dem som gillar att det går in och ur skärpa och kan få vara kort skärpedjup, då är denna kamera topp! Vill man ha en kamera som är liten och smidig att filma med kan jag även rekommendera Lumix GH4 (eller ännu hellre GH5) Den är kompakt och mer stabil men med enklare autofokus och filmar även i 4k. Bra stabilisator gör att man till och med kan filma handhållet. Dock är den inte lika vass när det kommer till foto.

B) Canon objektiv 24-70, 2,8mm. Ett bra allround objektiv. Fungerar bra i de flesta sammanhang och är ljuskänsligt (vilket är bra) Egentligen hade jag velat ha med fler objektiv men av utrymmesskäl valde jag bara ett att ta med. Aningen stort att ha med, jag vet, men ville kunna ha möjlighet att zooma och ha normal vidvinkel på en och samma objektiv. Hade jag fått ta med ett till hade jag nog tagit mitt 50mm fasta objektiv, 1,4mm. Detta prisvärda objektiv kostar endast 800kr och är väldigt litet och ljuskänsligt. Gör att kameran blir mycket mer smidigt att ha med och ger fantastiska bilder.

C) Mavic Pro. Sjukt smidig drönare. Ger väldigt bra film i 4k och 50fps. Du kan flyga upp till 120m och så långt ögat når. Kolla dock hur regelverket ser ut i olika länder. Det är lite olika regler, men oftast gäller: flyg inom synhåll, högst 120m, i dagsljus, ej ovanför folk och ej i skyddszoner eller mindre än 5km nära flygplatser. Denna lilla helikopter är enkel att flyga. Koppla in telefonen som monitor och flyg iväg. Har sensorer på alla sidor så man undviker att kollidera. Kan hitta hem själv ifall man vill det. Har lite finesser med gimbal som håller den stabil, inbygd kamera, kan följa föremål man väljer ut och dessutom fotografera helt ok.

D) GoPro Hero 6. Denna lilla videokamera har jag också med mig överallt. Liten och stabil och helt automatisk. Bara tryck REC och sikta. Fångar bra bild och ljud och tål att vara under vatten. Allt rörligt material som ligger på vårt instagramkonto och blogg är filmat med denna. (förutom flygfotot såklart)

E) GoPro stick. Ett praktiskt och smidigt handstativ för filmning. Gör att man får bort handskakningar och gör dessutom så att inte kameran skulle sjunka till botten ifall man tappar den i vattnet.

F) GoPro Grip. Ett lite mer avancerat handhållet stativ för GoPro. Denna pinne har en gimbal som gör filmningen mjuk och följsam. Tål ej vatten, men ger stabila filmningar även när man rör sig.

G) Thule Ryggsäck. Letade länge efter den perfekta fotoväskan, detta är the one. Fick tipset av The Bucketlistfamily som använder den under sina resor. Har alla tekniska grejer i den. Fantastisk!

H) Extern Håddisk LaCie. Skulle jag rädda en sak från mitt brinnande hus skulle detta vara den saken. Här har jag allt material från kameror, film, drönare, filmer, jobbgrejer, texter - ja allt!

I) iPhone X. Köpte denna telefon mest för dess grymma kamera. Fotograferar och filmar väldigt bra, mest till privat bruk.

J) MacBook Pro. Snabb, liten, smidig och kraftfull dator som är mitt dagliga arbetsverktyg. Redigerar filmer, foto och alla texter på denna. Jobbar i Adobe mest hela dagarna på den.

mavic.jpg
11d.jpg