Tack Cairns!

Vi hänge lääänge i Cairns - det som skulle vara en vecka blev fyra veckor tillslut, med byte av boende och del av Cairns varje vecka. Och vad glada vi är att det blev just Cairns vi råkade hamna i, när vi åkte tidigare från Bali! Vi blev lite kära i den lilla hålan i nordöstra hörnet av Australien. Den hade verkligen något för alla och bytte skepnad helt när man letade sig till en annan del.

Cairns är ingen metropol direkt, utan är väl mest känd som start eller mål (beroende på vilket håll man föredrar) för alla som bilar/bussar längs östkusten. Staden har ca 120 000 invånare, ett tropiskt klimat året runt och är perfekt att besöka deras vinter/vår som är nu, då luftfuktigheten är låg och temperaturen “bara” ligger runt 30 grader.

I stan hänger alla backpackers, utanför city finns flera välbesökta campingar för alla som bilar och på stränderna utanför stan - Trinity beach, Palm Cove och Port Douglas - är det lite mer sömnigt och mest barnfamiljer, par och pensionärer. Så det finns något för alla! Bor man inte inne i stan är det dock nödvändigt att ha bil, eftersom avstånden ofta är stora.

Det finns mycket att hitta på - turer till regnskogen, Stora Barriärrevet och en massa annat som verkligen är häftigt. På alla stränder gäller försiktighet när man badar, brännmaneter och krokodiler tillhör fanunan och därför är det ganska tunt med folk. Därför har man byggt en lagun mitt i centrum, vid havet, så att alla ska kunna bada och svalka sig. Den är ren, snygg och har till och med kritvit sandstrand. Fantastiskt! Esplanaden är också fylld med utomhussporter, beachvolleyplaner, basket- och fotbollsplaner, klätterväggar, skaderamper och mycket mer.

Cairns är också väldigt barnvänligt. Jag vet inte hur många timmar vi spenderade med barnen på Muddys Playground. En jättestor lekpark, byggd under segel så den är i skugga, med vattenlek och stans bästa kaffe i caféet i mitten. En fullträff för alla i familjen. Ofta kunde en av oss vuxna hänga med alla tre där på förmiddagen, medan den andre fick sola/träna/jobba/vila och sedan bytte vi på eftermiddagen. Det nybyggda akvariet var också poppis hos barnen! Många är också väldigt barnkära och är lite extra hjälpsamma och tillmötesgående när man kommer med barn. Så Cairns kan man med gott samvete planera in lite extratid i om man ska till Australiens Östkust.

Våra boenden:
Coconut Holiday Resort
AirBnb
SeaPoint on Trinity Beach
Rydges Esplanade

Våra aktiviteter:
Lagunen
Muddy´s Playground
Cairns Aquarium
Fitzroy Island
Port Douglas marknad
Kuranda national park
Palm Cove
Ellis beach

port_douglas_5.jpg
Penny_2.jpg
happy_4.jpg
happy_2.jpg
fitz_6b.jpg